Doprava ZDARMA v ČR nad 1500 Kč / SR nad 3000 Kč

UVA = denní světlo

UVB = sluneční světlo

SPF = ochranný faktor (opalování)

UVA a UVB záření může mít různé škodlivé dopady na pokožku. Pojďme si vysvětlit, kde a jak tedy působí.
UVA záření způsobuje z 80% stárnutí a poškození pokožky a může vést k vytváření škodlivých volných radikálů v pokožce. UVA záření má nejdelší vlnovou délku a prochází atmosférou téměř neporušeně. Tyto paprsky dosáhnou i do nejspodnější vrstvy kůže. UVA je zákeřné v tom, že Vaši pokožku nezbarví do hněda jako UVB záření a tudíž na první pohled nevidíte jeho riziko. Takže, když jste například v kanceláři, máte co dočinění s UVA zářením vycházejícím z okna. A proti tomu, je dobré se chránit krémy, které obsahují ochranu před UVA.

Sluneční světlo se skládá z 95 % UVA záření a 5 % UVB záření. Tyto UV (ultrafialové) paprsky mají na pokožku zcela odlišný účinek. UVA záření ( stárnutí ) proniká hlouběji do pokožky, než UVB záření (spálení sluncem). UVB paprsky jsou zodpovědné za spálení pokožky, zatímco UVA záření proniká do hlubších vrstev kůže a způsobuje změny pigmentu a stárnutí buněk. Bohužel počet pacientů s rakovinou kůže enormě roste právě kvůli předávkováním slunečním zářením.

UVB záření představuje 5% z celkového ultrafialového záření, dopadající na Zemi. Je opravdu plné energie a mohou ho pozastavit mraky a sklo. Je odpovědné za opálení, ale také za spálení sluncem, alergické reakce a v nejhorším případě za rakovinu kůže. Je tedy důležité chránit pokožku jak před UVA zářením, tak před UVB zářením. Díky ozářením UVB paprsky dochází ke zčervenání kůže a popřípadě, tvorbě zátětů až půchýřů. Zhnědnutí kůže po UVB záření má trvalejší povahu. Následkem dlouhodobého (mnohaletého) poškozováním sluncem, dochází ke stárnutí kůže a může dojít i k jejím nádorovým změnám. V takto změněné kůži, dochází k tvorbě hlubokých vrásek, poškození elastických vláken, ubývá kolagenu, neboť je brzděna jeho tvorba.

Pokud najdete ve vašem krému označení UVA znamená to, že krém blokuje záření UVA paprsků.Zatímco proti UVB chráníme pokožku opalovacími krémy, obsahující SPF. Z toho vyplývá, že v letním období bychom měli chránit naši pokožku jak krémem s UVA, tak opalovacím krémem obsahující SPF.

Botanical Beauty nabízí denní péči s UVA v krémech Ageless Multi Repair 30+ a Ageless Protection 40+ a opalovací krém s SPF 20
SPF faktor (sun protection factor) je ochranný sluneční faktor. Který vyjadřuje jaké % UV paprsků krém odráží od pokožky.

SPF 20 pohltí 95% UVB paprsků
SPF 30 pohltí 97% UVB paprsků
SPF 50 pohltí 98% UVB paprsků

Vidíte tedy, že toto číslo nás konečné spotřebitele mást. Rozdíl mezi SPF 20 a SPF 50, je zdá se být velký, ale rozdíl v jejich schopnosti ochránit pokožku (95% a 98%) je minimální. Vyhněte se také voděodolným opalovacím krémům, protože žádný krém ani ten voděodolný nepřežije koupel a osušení. Po návratu z vody je nutné se vždy znovu namazat. Krém je nutné aplikovat na pokožku opakovaně přibližně, přibližně jednou za 2 hodiny i méně. Botanical Beauty vyvinulo opalovací mléko s SPF 20 záměrně, neboť nedoporučuje dlouhodobé vystavování a opalovaní se na slunci, které je pro pokožku a zdraví velmi škodlivé. SPF 20 Vás dostatečně ochrání při běžném krátkodobém pobytu na slunci.

Důležitá je prevence! Z těchto důvodů je nutné nebrat na lehkou váhu různá preventivní opatření. To znamená používání krémů s ochranými faktory, omezit slunění a to zejména u dětí.